יום שבת, 31 באוגוסט 2013

חיים בסרט...!?

החופש הגדול נגמר ושוב התחילה לה שנת לימודים חדשה...  ה-14 במספר. אך הפעם, היתה התחלה שונה, לאחר 3 סמסטרים בלימודי תואר שני במגמת תיקשוב, האמנתי שיש לי מספיק כלים להתחיל את השנה בדרך אחרת.
עם התלהבות רבה ישבתי שעות מול המחשב, רעננתי את כל היישומים, האתרים והרעיונות שלמדנו במהלך השנה , אך הם הביאו אותי כל פעם למבוי סתום... זה מתסכל, זה לא כל כך קל כמו שחשבתי.
נכון, אני אדם אחר ממה שהייתי בעבר, התקדמתי והתפתחתי, אך עדיין יישום הידע שלמדתי ורכשתי בתוך הכתה, זה כבר סיפור אחר.
אני מלמדת בבית ספר יסודי. מחנכת כתה ב'. כבר בשנה שעברה השתמשתי בספרים הדיגיטליים שהתגלו כהקלה בעבודה עם תלמידים בכתה א' ואפילו מורות עם פחד טכנולוגי גרוע משלי הודו לי שגיליתי בפניהן עולם ומלואו...
מידי פעם השתמשתי בסרטונים מהיוטיוב כדי להסביר תהליכים ו"להעשיר" וליצור עניין בשיעור.

"השימוש בסרטונים כחלק מהוראת תחומי הדעת השונים, הופך להיות נפוץ יותר ויותר. מורים רבים מחפשים את הדרך לשלב אמצעים חזותיים בהוראה שלהם ולהעשיר את הלמידה." ("ללמוד בסרט-שימוש בסרטים בהוראה", רעות ברוש ינואר 2013 מתוך: אתר לב דעת-ידע מצמיח בחינוך)

נעזוב לרגע את השנה החדשה....
באחד השיעורים של ד"ר ליאת אייל, נתבקשנו להעריך סרטונים לימודיים על פי קריטריונים מסויימים. פה, נדלקה לי הנורה האדומה, פה התגלתה הבעייה...


שקופית מתוך מצגת של ד"ר ליאת אייל בנושא: שילוב סרטונים בהוראה

נחזור לשנה החדשה... החלטתי בכל זאת לנסות, בחרתי להשתמש באתר edutube  (ותודה לנירית ברנר על המדריך המוקלט) שמאפשר לקחת סרטון לעצור אותו במקומות שאבחר, לשאול שאלות, להעיר הערות או לתת הוראות.

נושא: ראש השנה, גיל: קטנטנים, כתה ב', סרטון: מתוך פרפר נחמד


 
נתתי לילדים מטלת צפייה שעוררה דיון מעניין לאחר הצפייה. מדי פעם נעצר הסרטון, נשאלה שאלה וגם היא הובילה לשיחה נהדרת בין הילדים. מאוד נהניתי. וכך גם הילדים. למרות החוויה וההנאה, היו דברים שהייתי משנה. אבל זאת כל החכמה.. ללמוד, לבקר, לתקן..

אני יודעת שהדרך עוד ארוכה, אך בהחלט מאתגרת. הרי אם לא אתנסה איך אשנה? האם לא מההתנסות באה הלמידה?
אני מרגישה שאני בדרך הנכונה..ומאחלת לעצמי.. בהצלחה. יחד עם זאת עולה בי השאלה: נכון, ששילוב של סרטונים הוא משהו מתבקש וזאת מכיוון שאנו חיים בעידן המדיה אך האם זה לא מתפקידו של המורה להפחית לתלמיד מהשימוש במסכים שאליהם הוא רגיל ו"מכור" ולהעשיר את הלמידה בדרך אחרת? כנראה שלא....































































יום שלישי, 20 באוגוסט 2013

"חינוך, הוא הרבה יותר מכיתת לימוד" (שר החינוך שי פירון)

בשבוע שעבר, כשנכנסה אחת הסטודנטיות בהתרגשות לכתה ועדכנה: "שר החינוך ביטל את מבחני המיצ"ב", הייתה התלהבות ושמחה בכתה, אך בעיקר הייתה תחושת הקלה...ראינו איך אבן גדולה יורדת לנו מהגב, מהלב....

לאחר האכזבה הגדולה משר האוצר, לא ממש טרחתי להכיר ולהתעמק בדמותו של שר החינוך מר שי פירון.
מוצ"ש, בעוד אני יושבת וכותבת את הבלוג של השבוע שעבר כשהטלוויזיה פתוחה, הקשבתי לכתבתה של דפנה ליאל בחדשות ערוץ 2.הכתבה עסקה בשר החינוך שי פירון ובחזון שלו.
אני יכולה להתוודות ולומר שמאוד התרגשתי מדבריו של השר. הם נשמעו כנים ואמיתיים. הם נשמעו שבאו מתוך הלב.

את אחד הכנסים המקצועיים הוא פתח בהקרנת קטע מהסרט "פורסט גאמפ". הקטע בא להראות שאין שום דבר שיכול לעצור אותנו להשיג חלום.... אחד הדברים החשובים לו זה קודם כל ליצור חלום בכל אחד ואחד מתלמידנו
"אני לא שר של מבנה, אני שר של תוכן" אלו מילותיו של השר.. אם נכנסים לעומקו של המשפט, אפשר להבין אותו בכמה דרכים. אני בחרתי לפרש אותו ששר החינוך לא מתכוון להתעסק ברפורמות שישנו את מבנה המערכת אלא יתעסק במה יהיה בתוכה.
כמעט בכל הבלוגים שכתבתי דיברתי על השינוי שמערכת החינוך צריכה לעשות מבחינה טכנולוגית על מנת להתאים את עצמה לדור של היום. שר החינוך גם הוא מדבר על שינוי, אך שינוי אחר. משהו של הלב... לחלום, לאתגר, לסקרן, להרגיש, לגעת... הוא מאמין במה שהוא אומר וזה בדיוק מה שהוא עושה. ואני מאמינה לו.






יום שבת, 17 באוגוסט 2013

מבחני הבגרות -כן או לא?

מיקי רוזנטל ורביב דרוקר, הם צמד עיתונאים שהכינו כתבת תחקיר על מערכת החינוך בישראל.
הסרט מדבר על רלוונטיות מבחני הבגרות לתקופה ולחיי התלמידים.



הנקודה עיקרית העולה מתוך הסרט נאמרה על ידי יוסי שריד לשעבר שר החינוך:


איך הגענו למצב הזה ומה צריך לעשות כדי לשנות?
מערכת החינוך עברה שינויים רבים במהלך השנים, הכל נעשה במטרה להתאים את המערכת לתלמידים של אותו הדור. דובר על רפורמות שיתנו מענה לתלמידים, שכר הולם למורים, כיתות קטנות יותר וכו'
אך משום מה נראה כי מערכת החינוך לא השתנתה.

אם מדברים על חשיבה מסדר גבוה, הנה נקודה חשובה נוספת העולה מתוך הסרט:

























חשוב ללמד את התלמידים אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה כי הן חשובות להצלחה ולתפקוד יעיל בחברה.
50 שנה ששום דבר לא השתנה. לפי דברי מרואיינים רמי דרג, כולם ניסו לשנות, אך ללא הצלחה.


בסוף התחקיר מגיע מיקי רוזנטל לתובנה בעקבות דברי יולי תמיר, כי אכן כמות הידע גדלה ומשתנה כל הזמן ומה שאתה לומד היום לא בהכרח יהיה רלוונטי כשתסיים את בית הספר. המשמעות היא שצריך לשנות את התפיסה ובמקום להעלות את כמות חומר הלימוד, יש לצמצם וללמד את הילדים להיות סקרנים ולעורר בהם את החשק ללמידה.

מיקי יקר, הרבה אנשים הגיעו לתובנות אלו לפניך.. אז למה שום דבר לא משתנה..


יום שבת, 3 באוגוסט 2013

על אוטיזם ומחשבים


.... לפעמים אנשים חושבים שהם יודעים דברים, אך הם לא באמת יודעים.

מתוקף היותי מורה, מחנכת לגיל הצעיר, נתקלת אני ביום יום בפרופילים שונים של ילדים. השתלמויות שעברתי הוסיפו למאגר סוגים שונים של ילדים..
לדוגמא: אוטיסטים.. אף פעם לא לימדתי בחינוך המיוחד אך בית הספר שלנו משלב ילדים  בעלי pdd בכיתות הרגילות בליווי סייעת.
אני יודעת כי אוטיזם מאופיין בקשיים שונים כמו: חוסר יכולת לתקשר (קשיים בתקשורת המילולית \בלתי מילולית), יצירת קשרים חברתיים, התנהגויות חוזרות וקשיים גדולים באיזון החושי.

עבור האוטיסט, העולם נראה מקוטע, מבלבל וחסר היגיון. אין לו יכולת להבין שלאדם אחר יש דיעה, רגש, חשיבה ועמדה.
הוא מעדיף להתבודד מאשר להסתכן באי הבנות עם אחרים. ("מבוא לאוטיזם, הגדרה, איפיונים,אטיולוגיה" מימי סמוכה, מדריכה מחוזית לאוטיזם 2004, האגף לחינוך מיוחד)

סרטון שנשלח אלי במייל במקרה, הוכיח לי כי לא תמיד מה שאני חושבת שאני יודעת, הוא באמת הדבר הנכון... מבלבל?
אני אסביר:

בסרטון המרגש מובא סיפורה של ילדה אוטיסטית בת 14 ושמה קרלי פליישטיין.
השפה המתפתחת אצל ילדים מהווה את הבסיס ליכולת שלהם לתקשר עם הסביבה בצורה הדדית אך, קרלי לא רכשה את השפה למרות טיפולים רבים ואינטנסיביים והשקעה אינסופית מצד ההורים. או לפחות כך היה נראה...   בגיל 11 מפגש מקרי עם המחשב שינה את חייה, את חיי הוריה ולי, הוסיף מעט ידע או יותר מדויק לומר תיקן ושינה כמה דברים. פתאום היה נראה שיש תגמול לשעות רבות של השקעה...




המחשב איפשר לפרוץ לעולם השתיקה של קרלי ולהבין חלק מרגשותיה והתנהגויותיה.

 

בעולם כבר זמן רב שמחשבים תורמים רבות ללמידה אצל ילדים בשנים המוקדמותלחייהם. מרבית הילדים משתמשים באפשרויות התקשורת והמידע הזמין לשיפור הלמידה שלהם. רבים מהילדים אינם מודעים שכך הם תורמים ללמידה שלהם. מחשביםתורמים ללמידה אפילו יותר, אצל ילדים בעלי ליקויי למידה. למשל - ילדים בעלי בעיות .דיבור ושפה, ילדים עם קשיי ביטוי אינטלקטואלי או ילדים אוטיסטים (שימוש בהוראה באמצעות מחשב לילדים בעלי לקויות למידה http://www.e-learning.co.il/research_5.htm אוחזר בתאריך 2.8.2013)



מה שריגש והפתיע היה שהמחשב לא שימש את קרלי  ללמידה של תכנים לימודיים, במקום זה היא מצאה לעצמה את הדרך לתעד את הרגשות שלה. פתאום, דרך הסירטון ניתן היה להבין מה מתחולל בגופה ובמוחה. מדוע היא מרגישה צורך להטיח את ראשה ברצפה בלי הפסקה או להכות את עצמה...
והיא אפילו מנהלת בלוג משלה.....
לבלוג של קרלי