יום שבת, 18 במאי 2013

מאז ועד היום...

זיכרון רחוק.. 10 שנים אחורה:
בעלי שיחיה ואני, מחליטים לקחת פסק זמן משגרת חיינו ולהתנתק. טסים לאיטליה.
בימים שקדמו לטיול, ערכנו הכנה מדוקדקת מאוד שכללה בין היתר, ביקור בחנויות ספרים ורכישת מפות לניווט בעיר, רכישת ספרים שבהם מידע על אתרים שונים באזור ובקשת המלצות\ דיס המלצות מחברים ומכרים שכבר ביקרו שם.
הגענו לאיטליה. במהלך כל הטיול ניווטנו בעזרת מפות מסורתיות גדולות ומגושמות, מפות שאוחזים ביד ומרגישים את הנייר, מפות שמסובבים לכל הכיוונים ומתקשים לקפל אותן בחזרה כמו שהיו...
(כשחושבים על זה, היה משהו מאתגר בניווט בארץ זרה בעזרת מפה מסורתית מנייר...)


בחזרה להווה.. שבועות תשע"ג טיול לברצלונה:
"בירת חבל קטלוניה אחת מערי התיירות הגדולות בעולם המשלבת גאונות אדריכלית, אוכל מעולה, אוירה טובה וכמובן, בירתה של קבוצת הכדורגל הטובה בעולם". (לא, לא למדתי על זה בבית הספר. את כל המידע הזה קראתי באינטרנט)

"המחשב היום הוא אמצעי המאפשר נגישות למידע עצום ורב באמצעות האינטרנט. מידע שלא היה נגיש במידה שכזו עד כה..."(לא על המחשב לבדו- פרק ראשון, טכנולוגיה וחינוך בעידן המידע)

שוב עשינו הכנה מדוקדקת אך הפעם בדרך אחרת: המחשב! חיפשנו ומצאנו, באילו מקומות הכי מומלץ לבקר ובאילו פחות זאת ניתן היה לדעת על ידי דרוג המבקרים באמצעות כוכבים. כך כתב גם עשת- אלקלעי י (2004) במאמרו "אוריינות דיגיטלית-מסגרת מושגית עבור מיומנויות חשיבה בעידן הדיגיטלי": "התפתחות האינטרנט ופלטפורמות אחרות של תקשורת דיגיטלית, פתחו בפני המשתמשים ממדים ואפשרויות חדשים ללימוד משותף ושיתוף מידע בדרכים מגוונות"

מצאנו גם מהו המרחק ממקום למקום, ואפילו רכשנו אפליקציית ג'י. פי. אס משוכלל שעזר לנו בניווט בלחיצת כפתור..
והתנתקנו.... האמנם??
לאט לאט הרגשנו איך הטכנולוגיה משתלטת לנו על החופשה. היינו בחיפוש מתמיד אחרי האינטרנט. הרגשנו צורך למרות הכל לצפות ולהתעדכן בכל המתרחש, לשוחח עם הילדים בסקייפ, להעלות לפייסבוק תמונות on line ולקבל תגובות מיידיות. התקשינו לדחות סיפוקים..
כל זה הוביל אותנו לביקור בחברת "אפל" (apple). נכנסנו לאולם ענק ובו 2 קומות, שולחנות גבוהים מפוזרים ברחבי האולם ועליהם כל האמצעים הטכנולוגיים החדשים: טלפונים סלולריים מתקדמים, אייפדים, אייפודים, מחשבים וכו'.
שוב קיבלתי הוכחה לכך שהטכנולוגיה מתפתחת בכל העולם ועלינו להתאים את עצמנו למצב החדש ולא להישאר מאחור


יום שבת, 11 במאי 2013

השינוי מתחיל מלמעלה....או שלא...

אז זהו, יצאתי לדרך.... החלטתי שאני הולכת לעבוד על זה, אין ברירה, כולם מדברים על זה.
אין סוף מאמרים ומחקרים, הגיעו למסקנה כי בית הספר והמורים חייבים להתאים את עצמם לשינוי.
הנה כמה דוגמאות:
"קיים פער בין בית הספר לעולם שבחוץ. התלמידים חשופים ומשתמשים בטכנולוגיות מתקדמות בתחומי חיים רבים... עם זאת בתי הספר משתמשים בפדגוגיה מסורתית ללא שימוש באמצעים טכנולוגיים שבהם מורגל התלמיד.. כך נוצר פער בין בתי הספר לעולמו של התלמיד..." (התאמת מערכת החינוך למאה ה-21 מסמך אב, משרד החינוך המנהל למדע וטכנולוגיה)

אפלויג נ. ושלו-ויגיסר י. (2010) ב"תפקיד המורה במאה ה- 21" מדברים גם הם על ההבדל בין בית הספר של פעם לבית הספר של היום: "כאשר הוקם בית הספר הציבורי, הוא שימש מקור המידע המרכזי לילד והספרים שימשו אז מדיום המידע העיקרי... בימינו המורה חדל להיות מקור המידע המרכזי. ישנו ריבו של מקורות מידע, הטכנולוגיה הדיגיטלית ואמצעי התקשורת הפכו את המידע לנגיש ולא פעם, התלמידים ("הילידים הטכנולוגיים"), עולים על מוריהם ("המהגרים הטכנולוגיים") ביכולת להשתמש בטכנולוגיות המידע החדשות.."


החזון והתפיסה של מערכת החינוך היא שכדי להכין את בוגרי המערכת לדרישות עולם העבודה והאקדמיה של המאה ה-21 נדרשות לכך מיומנויות שונות מאלה שבמאה ה-20 והמערכת צריכה להתאים את עצמה לכך.


אז הנה, באתי, אני פה כחלק מהשינוי, מה עוד צריך?


"הרציונל להכניס את בתי הספר למהלך בצורה מדורגת, הוא להביא למצב שבו התשתיות היקרות (מחשב נייד לכל תלמיד), משולבות בלמידה, רק לאחר שהמנהל וצוות המורים עברו  הכשרה מתאימה. יחד עם זאת, בתחום שילוב טכנולוגית המידע בהוראה לא ניתן להכשיר את הצוות כאשר ציוד בסיסי כזה לא נמצא בבית הספר..." ("התאמת מערכת החינוך למאה ה-21. משרד החינוך המנהל למדע וטכנולוגיה")


אז החלה תוכנית התקשוב בישראל...

התוכנית תוקצבה לשנים תשע"א- תשע"ב בסכום של כ- 420 מליון ש"ח.

וואו.. נראה מבטיח? כנראה שלא...

אני כל הזמן שואלת את עצמי, כיצד אני אמורה להטמיע בתוכי את השינוי ואחר כך בבית הספר אם אפילו אצל אנשים רמי הדרג אין אמונה בחשיבות הדחופה של השינוי..?
ולמה הכוונה?
בתאריך 22.1.2013 נערכו בחירות לכנסת ישראל.
שר אוצר חדש, גזירות חדשות. אם אבחר לעזוב לרגע את  הגזירות המטרידות אותי ומטרידות כל אדם במעמד הביניים בישראל ואתרכז בחינוך ובתקשוב אגלה, כי גם האנשים הנמצאים בראש, לא קראו את המאמרים והמחקרים שאני קראתי, לא חווים באופן יום יומי את השינוי עם התלמידים ובעצמם אינם מודעים למהפכה הטכנולוגית שיוצרת פערים בין המורה לתלמיד ופוגעת ברלוונטיות של בית הספר בחייו.
ואולי הם מודעים אך בוחרים להתעלם....להתעלם מהעובדה כי שילוב התקשוב בחינוך,יצמצם את הפער ויהפוך את בית הספר לרלוונטי מתמיד בחיי הילדים.

עם הגיעו לתפקיד, החליט שר האוצר יאיר לפיד לקצץ בתקציב החינוך ובין היתר לדחות את פרויקט המחשוב בבתי הספר...



                                לכתבה המלאה לחצו כאן




יום שבת, 4 במאי 2013

על חרדה טכנולוגית כבר שמעתם?

גאדג'ט, html, web1, web 2  ... עד לפני חצי שנה נשמעו לי כמו שמות של חב' הייטק. שלטים ענקיים שמתנוססים על מגדלים ברחבי העיר...

70% מהסטודנטים שהשימוש במילים אלו הוא שיגרתי עבורם, הצליחו להלחיץ אותי...
70% סטודנטים שלעולם לא יבינו שיש אנשים שהמילים האלו, לא מעוררות בהם שום עניין אלא יותר תחושה של חוסר עניין ולפעמים אפילו חרדה. וחרדה, מכל סוג שהוא, גורמת בסופו של דבר להימנע ממצבים יומיומיים רגילים ולחשש מביצוע של פעולות מסוימות כך שעל אף הנוחות והיעילות, הם מתעקשים לעשות הכל כמו פעם..

במאה ה-21, במיוחד ב-2 העשורים האחרונים, מתקדמת הטכנולוגיה בקצב מהיר בעוד אני, נשארת מאחור.
אני מסתכלת על בני בן ה-10, נפעמת מהמהירות הבלתי מוסברת בה הוא מתפעל את המחשב, מהידע הרב שיש לו. 
אני שואלת את עצמי, מהיכן רכש את כל הידע הזה? ולא יכולה שלא להיזכר באמא שלי שתחייה. איך צחקתי עליה אז לפני 20 שנה שלא ידעה למצוא את כפתור ה- PLAY במכשיר הווידאו.
מדהים עד כמה משפטים כמו: "לא שייכים לדור הזה" ו"מבוגרים מידי מכדי ללמוד", היו ועודם רלוונטיים לחיי.
אז איך הגעתי למצב הזה? האם אני סובלת מחרדה טכנולוגית?
"טכנופוביה- (מיוונית בעת מפני טכנולוגיה) הימנעות קיצונית מפני שימוש בטכנולוגיה ומפני רכישת מיומנויות טכנולוגיות" (ויקיפדיה)
אז אולי אין לי בעת מפני טכנולוגיה, אך בהחלט יש חשש. קיים פחד..

חכמינו מעבר לים קבעו: "join them if you can't beat them" (אם אינך יכול להילחם בהם - הצטרף אליהם)
וזה מה שהחלטתי לעשות... אין ברירה אחרת, זהו קרב אבוד מראש מול הילדים המשתנים משנה לשנה מול עינינו המורים. הם נולדים וגדלים לתוך השינוי בעוד שאצלי השינוי מנסה להתגנב אל חיי
ג. סלומון (2000) כתב בספרו: "טכנולוגיה וחינוך בעידן המדע" (פרק ראשון- לא על המחשב לבדו) "וכי אפשר שבעידן שבו כל תלמיד יכול לפתוח בעצמו דוכן פרטי על גבי אוטוסטרדת המידע, לגשת אל מאגרי המידע של ספריית הקונגרס....ימשיכו בבית ספר הגיר והלוח למשול בכיפה?, לפיכך, מן הדין שהחינוך ייתן למחשב את המקום הראוי לו בחדר הכתה"

אני חושבת כי חובתם של המורים להיות פתוחים לשינוי המתרחש, להכיר את תלמידיהם ואת השינוי שחל בהם בעקבות התעצמות הטכנולוגיה על מנת לצמצם את הפער בידע, במיומנות ובשליטה שיש לתלמידים בעולם הווירטואלי לעומת זה של המורים....
אני יודעת שאני, הולכת לעבוד על זה....

"אנחנו פוחדים מהדברים שאנחנו לא מכירים רק משום שאנחנו לא מכירים אותם" (לינדה סו פארק-"כד החרס השבור")


זאת אני, "על אף הנוחות והיעילות מתעקשת (עדיין) לעשות הכל כמו פעם.."