יום שבת, 14 בספטמבר 2013

מהיכן אני באה ולאן אני הולכת- מילות סיכום

אם היו אומרים לי לפני שנה שהיום אהיה בדיוק במקום הזה, הייתי מצחקקת בחוסר אמונה.
אני עוד זוכרת את התאריך 27.10.2012 שהגעתי למכללה בפעם הראשונה. הייתה התרגשות גדולה אך בעיקר חוסר אונים.  מיד היה ניתן לראות מי מהסטודנטים מגיע פעם ראשונה למכללה (כמוני) ומי זה כבר לו הסמסטר האחרון.
והנה היום אני סוגרת 3 סמסטרים של לימודים ועדיין לא מאמינה.  מחכה לתחילתו של הסמסטר הרביעי והאחרון, להסתכל סביב בחצר המכללה ולנחש מיהם החדשים שנמצאים במקום בו הייתי לפני שנה.

הסמסטר הראשון עבר. (היום אני יכולה לומר ורק בדיעבד- בקלות רבה...).
ואז בסמסטר השני נאלצתי להתמודד עם משימה שבהרבה מובנים הייתה קשה לי. כתיבת בלוג. כבר נתקלתי בבלוגים באינטרנט אך לא היה לי מושג שאהיה מסוגלת לנהל אחד כזה.

קושי ראשון-הכתיבה לא באה לי בקלות אם אני לא מוציאה את רחשי ליבי.
קושי שני- פחד מהמחשב... איך עושים את זה על מה לוחצים? (בדיוק כמו שכתבתי ברשומה הראשונה בבלוג)

אבל, הפלא ופלא... במהלך השנה האחרונה למדתי המון דברים חדשים שגרמו לי להתפתחות וצמיחה בתחום התקשוב. בשנה שעברה הציעה לי מקבילתי להעביר את אסיפת ההורים הראשונה בעזרת מצגת power point סירבתי בעדינות רק מתוך פחד שלא אסתדר. אני יכולה להגיד שהשנה העברתי את אסיפת ההורים בעזרת מצגת שנערכה בתוכנת emaze (ותודה לאסתי על ההיכרות עם התוכנה)






גם כתיבת הבלוג לא הלכה כל כך בקלות...
לפעמים הרעיון לכתיבת פוסט שבועי בושש לבוא, ולפעמים קפצו כל כך הרבה רעיונות שפשוט לא ידעתי במה לבחור.
היו פעמים שהי לי "סלט" בתוך הראש מרב מידע והתקשיתי לברור את העיקר מתוך התפל.
והיו פעמים שבתוך כל המטלות היומיות- עבודה, ילדים, לימודים וכו' כתיבת בלוג נראתה כמו עול מיותר.
אך סך הכל אני חושבת שהתמודדתי עם זה לא רע.. ויכול להיות שאמשיך.. יכול להיות שאחכה שירד הלחץ ואנהל בלוג בנושא אחר.. מי יודע? הכל אפשרי...
וכמו שציטטתי בראש הבלוג:
"המקום שבו נמצאים הפחדים הגדולים ביותר שלך, הוא גם המקום שבו נמצאת יכולת הצמיחה הגדולה ביותר שלך.." (רובין שארמה)

ואני עומדת מאחורי כל מילה....
ושיהיה לי בהמשך.. בהצלחה!









יום שישי, 13 בספטמבר 2013

סרטן ומכשירים סלולאריים..

במסגרת אופק חדש, מקבלים המורים מס' שעות שהות בשבוע.
את השעות הללו אמורים המורים לנצל לתועלתם לעבודה שוטפת בענייני הכתה ובית הספר שבעבר נעשתה בבית.
אז עכשיו זו תחילת השנה, והרבה עבודה לעשות בשעות אלה, עדיין אין, אז קורה שאנו מוצאות את עצמנו משוחחות על נושאים שונים המשותפים לנו או סתם סיפורים חמים שקרו בארץ ובעולם.

השבוע נערכה שיחה בנושא שאינו נעים במיוחד. אחת המורות שיתפה על מחלת הסרטן שפקדה את בעלה והצטרפו אליה סיפורים שונים של מורות נוספות. חלקן התמודדו עם דברים דומים וחלקן סיפרו על הפחד והחרדה שתקפו אותן בעקבות הגילויים שהחלו כבר בסוף השנה שעברה.
בעוד אנו מדברות ומשתפות, גילינו כי בעצם מחלת הסרטן היא נושא משותף להרבה מאוד אנשים.
אחד הדברים שעלו הייתה השאלה: "מאיפה זה בא?", "למה זה קורה?" "מה גורם לזה?"
אז יש מספר גורמים אפשריים למחלה, הנה כמה שמצאתי באתר "cancer help"




האסטרטגיה הראשונה למניעת סרטן מובנת מאליה: ככל שהדבר ניתן, עליכם לנטרל (או לפחות להפחית) את החשיפה שלכם לקרצינוגנים (חומרים שידוע כי הם מגבירים את הסיכוי שלנו לפתח סרטן). למרות שנדמה לנו שזה מובן מאליו, קל יותר לומר את הדברים הללו מאשר לבצע אותם בדרך למניעת סרטן.
מניעה
מניעה - החיים כמשל לפזל
 
1        הפסיקו לעשןעשן הסיגריות הוא הקרצינוגן החזק ביותר הפסקת עישון מונעת סרטן, שאליו נחשפים רבים מאיתנו. למרות שהניקוטין הוא חומר ממכר מאוד, עלינו להיאבק בכל כוחותינו כדי להיפטר ממנו ומכל הקרצינוגנים הנוספים שנמצאים בעשן הסיגריות. ידוע, שבגופם של מעשנים, מתחוללת עליה עצומה במספר הרדיקלים החופשיים. בדומה לכך, גם עישון פסיבי ראו ידיעה אודות עישון פאסיבי וכן עישון וסרטןהוא גורם חשוב לנזק חמצוני, אם כי במידה פחותה. תוכלו להעלות שאלות נוספות בפורום גמילה מעישון
2        צמצמו את חשיפתכם לקרינת השמשהוכח, שהקרינה העל-סגולה מסוג UVA ו-UVB, מסרטנת. אני ממליץ בחום, שתשתמשו בקרם הגנה שמכיל מסנן קרינה כנגד שני הסוגים הללו של קרינת השמש לומדים עלמניעת נזקי השמש. נדרשת מכם משמעת יומית, שאסור לכם לוותר עליה. הורים, הגנו על ילדיכם! בואו ללמוד עוד אודותהשפעות בריאותיות מקרינת השמש כדי שתוכלו להימנע מסרטן.
3        שימרו על ילדיכם והגנו עליהם מפני קרינה אלקטרומגנטית. הוכח כי קרינה אלקטרו מגנטית והשימוש בטלפונים סלולאריים וטלפונים אלחוטיים גורמים לנזקי בריאות חמורים מאד. בואו ללמד עוד על קרינה וילדים וכיצד לשמור על בריאות ילדינו מפני קרינת הטלפון הסלולארי.
4        הקפידו על תזונה דלת שומן. ידוע, שצריכה מוגזמת של שומן מהמזון, מביאה לנזק חמצוני. עובדה זו תקפה במיוחד, אם לא צורכים כמות הולמת של נוגדי חמצון באותה ארוחה. עלינו לוודא שאנו מפחיתים את צריכת השומן הרווי מהמזון, אוכלים לפחות 7 מנות של פירות וירקות וצורכים יותר מ-35 גרם של סיבים תזונתיים ביום. (אני יודע שכבר שמעתם את כל זה בעבר, אבל רק 9% מהאוכלוסייה מיישמים את ההמלצות הללו!). רוצים לקבל מידע נוסף כנסו למדור מאמרים בתזונה נכונה, תוכלו גם להעשיר את הידע שלכם במדור דיאטה כאורח חיים ואף להעשיר את המטבח שלכם במגוון מתכוני בריאות טעימים.
5        הישמרו מפני קרצינוגנים אחרים. כל עוד אתם יכולים, פעלו בצורה שתפחית את החשיפה שלכם לגורמים מחוללי סרטן, כגון:קרינה, חומרי הדברה שונים, אזבסט, פחמים ראה מאמר אודות סרטן ומנגל, פיח וכולי. תוכלו לעשות זאת, אם תטהרו את סביבת הבית שלכם מהגורמים הללו, תוכלו לקרוא עוד על תסמונת הבניין החולה.
6        סימפטומים למחלות. מחקרים רבים בעולם מוכיחים כי הישנות של סימפטומים למחלות מסוימות עלולים להצביע באופן חד משמעי על הימצאות של סרטן , לעיתים באופן עקיף סימפטומים אלו עלולים להוציא אותנו משלוות היום יום שלנו אך לעודד אותנו לטפל בעצמנו ולבצע את הבדיקות הראויות בכדי להימנע ממחלת הסרטן.
7        בדיקות רפואיות לאבחון סרטן . אל תחכו לדקה ה-90 היבדקו עוד היום ע"י כך תוכלו להימנע ממחלת הסרטן ואף לעצור את הנגע הסרטני בזמן וזאת ע"י בדיקות לאבחון סרטן , בדיקות אשר מוכרות לכולנו מחיי היום יום ויוכלים לעזור לנו להימנע ולשאוף לעתיד טוב יותר שלנו ושל בני ביתנו.



     למרות שקיימות מס' אפשרויות בכל זאת המשך שיחת המורות סבבה סביב הסיבה שהכל קשור לטכנולוגיה...
הטלפונים הסלולאריים שנכנסו לחיינו המיקרוגל וכו'  
יש אנשים שבחרו להוציא את המכשירים בעלי הקרינה מהבית. אך האם נוכל לוותר על המכשירים הסלולאריים?
האם הם באמת הגורמים העיקריים להגדלת הסיכויים לחלות במחלת הסרטן?
מחקר בין לאומי בשם interphon הנערך בכ- 13 מדינות בעולם ביניהן גם ישראל, הוקם כדי לבדוק האם קיים קשר בין המכשירים למחלת הסרטן. תוצאות המחקר טרם פורסמו.

מחקר נוסף שנערך בארץ במימון האגודה למחלת הסרטן, גילה כי אכן קיים קשר בין השניים ופרסם המלצות כיצד יש להפחית בשימוש במכשירים אלה בעיקר בקרב ילדים.

השיחה בחדר המורים היתה מאוד מעניינת..
העולם לא יוכל אף פעם לחזור אחורה בזמן לעידן בו הסתדרנו גם ללא טכנולוגיה מהסוג הזה. כנראה שנצטרך ללמוד להתמודד עם ההשלכות הקשות.

אני מרגישה כי העולם נמצא במין מעגל שלא נגמר של שימוש במכשירים בעלי קרינה- מחלות\השלכות-שימוש במכשירים טכנולוגיים ברפואה כדי להבריא-וכו'...


יום שישי, 6 בספטמבר 2013

שני צדדים למטבע....

תמונה 1 הפסקת חשמל שנת 1984 אני בת 10...
שהאור לא יחזור לעולם..... כל המשפחה יושבת סביב השולחן עם נרות משוחחים ומשחקים. אבא, אמא וששה ילדים...
תמונה 2 הפסקת חשמל שנת 2013.... הסטריה....כל אחד והדמיון שלו....

אם אחזור ואקרא את הפוסטים הקודמים שלי, אגלה כי ברובם התמקדתי  בצד הטוב של הטכנולוגיה,  ביתרונות שלה ובמשמעות שלה עבור החברה בכלל ועבור המורים בפרט.
אם נתייחס לרגע לתחום הרפואה, אין ספק שהתפתחות הטכנולוגיה סייעה לה מבחינת מיכשור המאפשר לשפר את איכות חייהם של חולים רבים ואף להציל חיים. קחו לדוגמא את כריסטופר ריב, מי לא מכיר את סופרמן האגדי הבנוי לתפארת, מציל את העולם מאוייבים המעוניינים להשמידו, השתמש באמצעים טכנולוגיים על מנת לתפקד ולתקשר עם העולם לאחר שנפל מסוסו והפך משותק בכל גופו.  גם סטיבן הוקינג הפיזיקאי החולה במחלת ניוון שרירים, לא היה יכול להמשיך לעסוק בתחומו אילולא היה משתמש באמצעים טכנולוגיים. בארבעת החודשים האחרונים לא היה אחד שלא הכיר את ראובן גוגמן אבא של לבנה, שהיתה אחת ממשתתפי התוכנית "האח הגדול" ששודרה בפריים טיים בערוץ 2 שגם הוא חולה במחלת ניוון שרירים אך הצליח לתקשר ולשרוד באמצעות הטכנולוגיה...
בעקבות השינוי שחווה העולם בכלל ובני הנוער בפרט מבחינה טכנולוגית, גם בתחום החינוך ניתן לראות את יתרונותיה של התעצמות הטכנולוגיה.
התלמידים כיום יכולים לספק את סקרנותם בעקבות מידע רב נגיש וזמין בכל עת ומקום ולהעשיר את עצמם בנשאים המעניינים אותם, להיות חלק מעולם שלם ולא רק חלק ממדינה, ליצור קשרים עם בני נוער שונים ברחבי תבל ולהיות חלק מהתהליכים המתרחשים בעולם.
למידה מרחוק מאפשרת גם לילדים חולים ולבעלי מוגבלויות להיות בעניינים. במיוחד שהיא מתרחשת בסביבה הטבעית שלהם.
גם מורים רבים משתמשים ביתרונות אלה. שימוש בטכנולוגיה כמו: סרטונים, מצגות, רשתות חברתיות וכו' יכולים להעשיר את השיעור ולהעצים את החוויה.

אך כמו בכל דבר בחיים גם לטכנולוגיה יש חסרונות.
אם דיברנו על יתרונות הטכנולוגיה ברפואה, אוכל לתת דוגמא אישית מאוד איך התעצמות הטכנולוגיה היוותה עבור אבי ז"ל חיסרון גדול מאוד. מכונת הדיאליזה, בהחלט מאריכה חיים! אך האם נרצה להאריך חיים בכל מצב? גם אם איכות חייו ירודה מאוד....?
מה עם איכות הסביבה? התעצמות הטכנולוגיה החמירה את בעיית החור באוזון, הביאה לזיהום מקורות מים ולדלדול במשאבי טבע.
אפילו האבטלה גדלה.. בהרבה מקומות עבודה שעיקרם הוא שירות לקוחות בטלפון, החליפו המענה הקולי והמערכת לניתוב שיחות את האנשים שנתנו מענה אנושי לאלו שעוד ביקשו אותו...

בני נוער שנעזרים באינטרנט ללמידה, העשרה ויצירת קשרים, עלולים למצוא את עצמם משתמשים בזה בצורה לא מבוקרת ולמצוא את עצמם לעיתים אפילו בסכנת חיים. קחו לדוגמא את אופיר רחום ז"ל נער בן 16, תלמיד כתה י"א שנרצח בדם קר ע"י מחבלים מארגון התנזים בעקבות שיחות בצ'ט עם מחבלת בשם אמנה מונא שרכשה את אמונו והובילו אותו אל מותו.
דוגמא נוספת היא התאבדותו של דוד אלי מזרחי בעקבות הטרדות חוזרות ונשנות של "חבריו" בפייסבוק.



סרטון הממחיש במקצת את הסכנות האפשריות ברשתות החברתיות

הכל מתחיל מכך שכיום הכל פרוץ, אנו מאבדים את פרטיותנו, נהיים חסרי סבלנות ולא מסוגלים לדחות סיפוקים.

חסרון נוסף הוא בעיית השמנת יתר אצל ילדים. כיום הילדים מבלים את רוב זמנם מול המחשב ואינם מבצעים פעילות גופנית כמו: רכיבה על אופניים או משחקי מחבואים ותופסת בגנה. משחקים אלו ששיחקנו אנו כשהיינו ילדים קטנים תרמו לנו גם ביצירת קשרים חברתיים ויחסי אנוש.

במקום שהטכנולוגיה תהפוך לחלק מבוקר מחיינו ונשלטת על ידי האדם, שולטת הטכנולוגיה בחיינו מאחר שהפכנו להיות תלויים בה לחלוטין...



דמיינו מצב שבו ילד בן 13 שקיבל ליום הולדתו אייפון משוכלל, מקבל עונש מהוריו המחרימים לו אותו ליומיים בלבד...
דמיינו את עצמכם ללא מכונית, ללא מזגן, ללא פלאפון, ללא מחשב....